Kabızlığı Gideren ve Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Bu yazıda kabızlığı gidermek için ne yapılmalı? Kabızlığa iyi gelen yiyecekler ve kabızlığı gidermenin doğal yolları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Gerek ailemizde gerekse çevremizde zaman zaman kabızlık sorunu yaşanabiliyor. Kabızlığın nedeni, kabızlık sorunu %50-%60 oranında yanlış beslenme sonucu oluşabiliyor.

Düşük lifli diyet yağsız yemekler kabızlığın nedeni olabilir. Kilo verirken diyetlerde yağsız yemekler yenildiğinden kabızlık problemi görülebiliyor.

Yetersiz su içilmesi, egzersiz eksikliği de kabızlığın nedeni olabilir.

Stres kabızlık yapar mı? Evet bazen üzüldüğümüzde bir şeylere sinirlenildiğinde veya başka nedenlerle yaşanan stres bağırsağın içindeki suyun çekilmesine neden olduğundan kabızlığı başlatabiliyor.

Kabızlık yaşayanlar şunu iyi bilmeli eğer kabızlık 4-5 günden beri devam ediyor. Ne yaparsanız yapın geçmediyse bu durumda beklemeden doktora başvurmanız gerekir.

kabizlik-sorunuKabızlık sorunu çok kişinin yaşadığı bir sorun bazen yanlış beslenme bazen stres bazense altta yatan başka nedenlerden dolayı kronik kabızlık yaşanabiliyor. Kabızlığı gidermek için ne yapılır? Diye soranlar için  Dr. Yasemin Bradley kabızlık için neler yapılabileceği neler yenmesi gerektiğini, kabızlığı gidermenin doğal yollarını anlattı. Çeşitli tarifler ile birlikte bu konuda önemli bilgiler verdi.

Bu yiyecekler ve tarifler sağlıklı erişkinler içindir.

Kabızlığa iyi gelen kabızlığı giderici yiyecekler

Kabızlığı önleyen ve kabızlığın giderilmesinde faydalı olabilen bazı yiyecekler

Kuru kayısı
Kuru incir
Kuru erik
Keten tohumu
Yulaf
Kuru domates
Buğday kepeği,
Kiraz domates
Koyu yeşil renkli sebzeler
Ispanak
Armut

Armut kabızlığa iyi gelir. Bağırsağı güzel çalıştırır. Kabızlığı gidermek ve kabız olmamak için önerilir.

Yeşil yapraklı sebzeler de ıspanak, semizotu, roka, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde kabızlığa iyi gelir. Bu sebzeleri biraz buharda haşlayıp üzerine lor peyniri dökün. Yeşillikler de lif bulunur. Üzerine çam fıstığın üzerine kavurmadan konur. Bir miktar zeytinyağı eklenir. Yağda eriyen vitaminleri almak için salatalara birazcık yağ eklemek gerekir.

Bu yiyecekler lifli özelliğinden dolayı kabızlığa iyi gelmektedir. Ancak lifli beslenip su içilmese lifler hacim kazanamaz bu nedenle kabızlığı gidermek için liflerin suda çözünüp işe yaraması için suda içmek gerekmektedir.

Kabızlığa iyi gelen yiyeceklerden yulaf  kabızlık giderici olarak bilinen besinlerden biridir. Kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunan yulaf suda çözünen kabızlık giderici bir yiyecektir.

Kiraz domates yada çeri domates olarak bilinen domatesler bağırsakları çalıştırdığı için altta yatan başka bir neden yoksa kronik kabızlık çekenlere kiraz çeri domates yemeleri önerilir. Domatesi aynı zamanda cilde de iyi gelen bir sebzedir.

Keten tohumu ise içeriğinde omega 3 yağ asitleri bulunan bağırsakları boşaltmak için kabızlık giderici olarak tercih edilen bir yiyecektir.

Keten tohumunu kabızlık giderici olarak kullanmak için suda yumuşatarak tüketin. Bunun 1-2 tatlı kaşığı keten tohumunu geceden suya koyup bekletin.  Jölemsi bir kıvam alacaktır. Bu  sabah kahvaltısında yoğurtla karıştırıp yenirse bu kabızlığa iyi gelir. Yada bir tatlı kaşığı kadar keten tohumu öğütülüp yemeklerden önce bir bardak su ile içilir.

Uyarı: Keten tohumunun kalorisi yüksektir. Ölçülü tüketmek gerekir. Meme kanseri tedavisi görenlere keten tohumu  önerilmez. Keten tohumunu yazın sıcaklarda buzdolabında saklayın.

Keten tohumu doğal östrojen içerir.

“Çeşitli faydalarına rağmen aşırı keten tohumu kullanılması da zararlı olabilir. Bu nedenle kadınların 2 yada 3 tatlı kaşığı; erkeklerinse 1-2 tatlı kaşığından fazla kullanmamasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca yağı yerine bitki tohum halinde tüketilmeli”

Virginia Üniversitesi Onkoloji Bölümü’nden Dr. Charles Myers, Prostate Forume Dergisi’nde 2002’de yayımladığı makalesinde keten tohumu tüketiminin prostat kanserli hastalarda tümörlerin hızla büyümesine yol açtığını belirtiyor. Dokuz çalışmadan yedisinde keten tohumundaki alfa linolenik asidin prostat kanseri gelişimini hızlandırdığı tespit edildiğini söyleyerek bu konuda uyarıda bulunuyor.

Çörek otlu poğaça tarifi

Çörek otu poğaçanın içinde kabızlığı giderici yiyecekler bulunuyor.  Bu poğaça diyabet hastaları için de uygun olup kapalı bir kapta 5-6 gün buzdolabında muhafaza edilebilir.

Malzemeler

10 yemek kaşığı yulaf ezmesi
10 yemek kaşığı buğday kepeği
1 demet doğranmış dereotu
1 kase light yoğurt
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine çörek otu

Yapılışı: Kurabiye gibi yoğurup 170 derecede fırında pişirin üzeri kızardığında fırından alın.

Kabız olmamak için marmelat tarifi

Malzemeler

Kuru erik
Kuru kayısı
Kuru incir
Toz Tarçın
Çekilmiş az toz karanfil
Toz tatlandırıcı

Yapılışı: 

Kuru meyveleri küçük küçük doğrayın. Tencerenin içine toz karanfili, toz tarçını koyup üzerine doğranmış kuru meyveleri ekleyip üzerine geçmeyecek kadar az su döküp pişirin. Karıştırarak kaynatın. Suyunu çektiğinde blenderdan geçirirseniz marmelat kıvamına gelir. Kavanoza koyup buzdolabında saklayıp en fazla 20-25 gün içinde tüketiniz.

Soya Filizli Mantar

2 avuç mantar
2 avuç soya filizi
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Yağ ekleyip üzerine mantarları tek sıra halinde koyarak çevirerek karıştırınız. Mantarlar pişince soya filizini ekleyip birlikte çeviriniz. Yanında 1 bardak ayran ile yiyebilirsiniz.

Uyarı: Toprak içinde yetiştiği için mantarı çok iyi temizleyiniz.  Özellikle mantarı hamilelerin yıkamadan yememesi gerekir.

Kabızlık için içecek tarifi

1 kase yoğurt
Yarım kase çilek
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı kepek
1 yemek kaşığı yulaf

Kavanozun içine 1 kase yoğurt ekleyin. Yıkanmış yarım kase çilek ekleyin. 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 tatlı kaşığı kepek, 1 yemek kaşığı yulaf bunun üzerine azıcık su koyup blender dan geçirin. Pembe bir içecek haline geliyor. Yazın içerken içine serinletici olsun diye buzda eklenebilir. Tatlı içilmek istenirse az tatlandırıcı eklenebilir.

Bu içecek hem kabızlık için hemde iyi bir ara öğün içeceği olarak tercih edilebilir.

Muz nişasta oranı yüksek olduğunda kabızlık yapar.

Yeşil mercimekte lifli bir bakliyat bağırsakları çalıştırıp vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*