29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Hakkında Bilgi

Her yıl büyük bir coşku ile kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet bayramı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Bu özel günün anlam ve önemini yeterince biliyor muyuz? 29 Ekim Cumhuriyet bayramı, 29 Ekim 1923’de TBMM’nin Cumhuriyeti ilan etmesi ile her yıl kutlanan resmi bir bayram. Bir bayramdan çok bir devletin şahlanışı ve yeniden kalkınışını temsil ediyor. Cumhuriyet bayramı.

29-ekim-cumhuriyet-bayrami
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Yazı, Cumhuriyet Bayramı Hakkında Yazı, Cumhuriyet Bayramı Hakkında Yazılar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Ne Oldu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Neler Yapılır, 29 Ekimde Niçin Bayram Yapıyoruz, Cumhuriyet Bayramını Niçin 29 Ekimde Kutluyoruz, Cumhuriyet Bayrami Hakkinda Bilgi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiir, Cumhuriyet Bayramında Neler Yapılır

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması ve akabinde başlatılan Kurtuluş Savaşından sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Devleti’nin resmi bir Cumhuriyet olduğunun ilan edilmiştir.

Cumhuriyet Bayramı Hakkında Bilgi

Bu yazımızda 29 ekim cumhuriyet bayramı ile ilgili yazı, cumhuriyet bayramı hakkında yazı, cumhuriyet bayramı hakkında yazılar, 29 ekim cumhuriyet bayramında ne oldu, 29 ekim cumhuriyet bayramında neler yapılır, 29 ekimde niçin bayram yapıyoruz, cumhuriyet bayramını niçin 29 ekimde kutluyoruz, cumhuriyet bayramı hakkında bilgi, 29 ekim cumhuriyet bayramı ile ilgili şiir gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz.

29 Ekim Cumhuriyet bayramında ne oldu?

Bugüne kadar birçok kez Cumhuriyet bayramı ile ilgili yazı, Cumhuriyet bayramı hakkında yazılar okuduk, her okumamızda ve duymamızda aynı coşkuyu bir kez daha yaşadık. Cumhuriyet bayramını anlatmadan önce Osmanlı’nın sonlanışı ve Cumhuriyet başlangıcını kısaca tekrar hatırlayalım.

29 Ekim Cumhuriyet bayramında ne oldu?

Osmanlı Devleti var oluş süresi boyunca (624 yıl) 36 padişah tarafından yönetilmiştir. Osmanlı’nın özellikle Fransız İhtilalin’den sonra çok uluslu bir devlet olması, birçok azınlığı içinde barındırması nedeniyle bir dağılma dönemine girdiğini hatırlıyoruz. Fakat bu dağılışta farklı etmenlerin olduğundan da söz edebiliriz.

Osmanlı Devleti’nin tam olarak yıkılışının 1. Dünya savaşı sonrasında ilan edildiğini söylemek mümkün.

Bu yıkılış dönemi sonrasında başlayan işgal güçlerinin Osmanlı topraklarını paylaşma arzusu o dönem asker olan M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını harekete geçirmişti. Halen resmi olarak Osmanlı devletinin bir subayı olan M. Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkarak fiilen Kurtuluş Mücadelesinin ilk kıvılcımlarını ateşlemiş oldu.

Samsun’dan sonra ülkenin birçok yerinde kongreler düzenlenmiş, halk kurtuluş mücadelesine doğru bilinçlendirilmeye başlamıştı. TBMM’nin 1 Nisan 1922 tarihinde saltanatı lağvetmesi ve Vahdettinin ülkeyi terk etmesiyle birlikte artık Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılmış oldu. Özellikle bu dönem İşgal güçleri ile Lozan gibi önemli antlaşmaların imzalandığını da görebiliyoruz. İkinci dönem TBMM ilk toplantısını 11 Ağustos 1923 ‘de gerçekleştirmiş ve bundan yaklaşık 32 gün sonra Ankara başkent ilan edilmişti. Atatürk Egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan Cumhuriyetin devletin resmi yönetim biçimi olması gerektiğine inandığını arkadaşlarına açıkladığında tarihler 28 Ekim 1923’ü gösteriyordu. Atatürk arkadaşlarına yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz diyerek Cumhuriyetin müjdesini vermiş oldu.

29 Ekimde niçin bayram yapıyoruz?

Cumhuriyet bayramını niçin 29 Ekim’de kutluyoruz. Evet, yukarıda kısa, kısa Osmanlının son dönemlerini ve Cumhuriyetin temellerinin nasıl atıldığını sizlere anlatmaya çalıştık. Cumhuriyet bayramı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi 29 Ekim’in yalnızca Cumhuriyetin ilanının dan ibaret olduğunu düşünmektedir. Fakat bugünün yalnızca bir Cumhuriyetin ilanı olmadığını aynı zamanda bir milletin uyanış ve yeniden diriliş günü olduğunu bilmemiz gerekir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923’de TBMM 1921 anayasasında yaptığı değişiklik ile devletin yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğunu ilan etti. Cumhuriyetin ilanından sonra ilk yıl 1924’de Cumhuriyet Bayramı olarak kutlamalar başlamış oldu.

Ancak Cumhuriyetin ilan edilişinin bayram olarak kutlanması 2 Şubat 1925’de Dışişleri Bakanlığınca önerilen bir kanun teklifi ile resmileşmiş oldu. TBMM 29 Ekim 1925’den itibaren her yıl bugünün ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmasına karar verdi.

Dışişleri bakanlığınca öneri sunulan kanunun özel ve önemli maddeleri ise şunlardı.

Türkiye  dahil ve haricinde devlet namına yapılacak bayram merasimi cumhuriyetin ilan edildiği 29 teşrinievvel günü icra edilir.

İşbu millî bayram merasiminin icrasiyle sair bayramlarda icra olunacak merasimin tarzı İcra Vekilleri Heyeti’nce tayin olunur.

Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.

Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.

4 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*