İçki İçmenin Cinsel Güce Etkileri
İçki içmek cinsel gücü arttırır diye bir şey söylenemez, hatta uzun vadede olumsuz etkileyecektir performansı. Özellikle erkeklerde bu cinsel güç kaybına sebep olur. Ayrıca içki içmek kadınlarda hormonal problemlere neden olduğu için adet düzensizlikleri oluşturur. Bu da adet öncesi sendromu arttıracağı için cinsel performansı çok fazla bir şekilde olumsuz etkiler. Ama ilk alkol alındığında o kana karışan alkol miktarı oranına bağlı olarak bilinç kaybından kaynaklı o dönemde yaşanabilecek bir cinsellik belki cinsel gücü artıyormuş gibi görünebiliri. Kişinin rahatlamasını, daha rahat olmasını sağlayabilir gibi gözükebilir ama uzun vadede sık sık alkol alınarak bir cinsellik yaşanması performansı ciddi anlamda olumsuz etkileyecek ve hormonal problemlere neden olacaktır.
Hangi İçkiler Kilo Yapmaz?
Şu içkiler kilo yapmaz diye bir şey söyleyemeyiz. Bütün içkilerin alkol değeri var. Sadece alkol oranına göre değerlendirme yapabiliriz. Bir gram alkol 7 kalori veriyor. Alkol içeriği düşük olan içkilerden alacağımız enerji değeri tabiî ki daha az olacaktır. Alkol içeriği yüksek olan ve fazla miktarda tüketilen içkilerin hepsi kilo yapacaktır. Çünkü aldığımız bütün besin gruplarının içerisinde eğer alkolde var ise yani biz normal günlük beslenmemizde, karbonhidrat, protein ve yağları alıyoruz enerji kaynağı olarak. Bir de bunları yerken yanında alkol aldığımızda ilk önce metabolizmanın yakmak için kullandığı enerji kaynağı, alkolden gelen enerji kaynağı oluyor. Doğal olarak ne kadar çok alkol alırsak o kadar fazla alkol enerji kaynağı olarak kullanılacak, diğer aldığımız karbonhidrat, protein ve yağlarda depo edilecek. Vücut belirli bir oranda enerji yakabiliyor, enerji harcayabiliyor çünkü. Bu da bize hiçbir alkolün kilo verdirmeyeceğini, kilo alımını olumsuz yönde etkilemeyeceğini kanıtlamış oluyor zaten.
Hangi İçkiler Kilo Yapar?
Bütün içkiler normal koşullar altında kilo yapar. Yani, aslında alkol değeri düşük ise ve az miktarda kilo alınıyorsa kilo alım miktarını azaltır. 1 gram alkol 7 kalori veriyor. Ve doğal olarak bu bir enerji kaynağı. Ne kadar çok alkol alırsak, ne kadar çok alkol içeriği fazla olan içki alırsak o kadar fazla kilo alımımıza neden olur. Şu alkol bize kilo yapmaz, şu yapar diye bir şey söyleyemeyiz içki olarak. Ama bizim özellikle diyet döneminde tercih edebileceğimiz en az alkol içeren bira ve şarap olabilir. Onun haricindeki bütün içkilerin alkol değeri çok yüksek olduğu için tabiî ki kilo alımını da arttırır. Mesela bir bardak bira veya bir kadeh şarap, bir porsiyon meyve değişimine karşılık gelirken, bir duble rakı üç porsiyon rakıya karşılık geliyor. Bu şekilde değerlendirerek içim miktarını ayarlayabiliriz diye düşünüyoruz. İçkilerin alkol oranlarına göre de dikkat ederek seçeceğimiz içkileri daha planlı programlı yaparak kilo alımına karşı önlem sağlamış olabiliriz.
Hangi İçkiler Daha Az Zararlıdır?
Hangi içkiler daha az zararlı derken alkol oranına göre yani enerji verme oranına göre değerlendiriyoruz. Tabiî ki alkol içeriği daha az olan özellikle şarap, bira gibi içecekler bize daha az zarar verir. Şöyle ki alkol içeriği yüksek olan bir içkiyi iki üç duble veya kadeh içileceğine alkol oranı düşük olan bir içkiyi iki üç kadeh veya bardak içmek tabiî ki daha anlamlı. Ama onun haricinde daha az zararlı diye bir şey söyleyemeyiz. Maya içeriği açısından belki votka düşünülebilir. Votkanın maya içeriği olmadığı için bu normal alkol alımlarından sonraki, geceden kalma akşamdan kalma olayını ortadan kaldırıyor. Votka içtikten sonra mesela sabah kalktığınızda akşamdan kalma olayını çok daha az yaşarsınız. Votka diyebiliriz belki. Birde bira ve şarap alkol oranı düşük olduğu için. Ama onun haricinde daha az zararlı bir alkol düşünemeyiz.
Günde Ne Kadar Alkol Tüketebiliriz?
Günde tüketebileceğimiz alkol miktarı kadın ve erkek olarak değişiklik gösterebiliyor. Yani bir birim alkol, bir birim kadeh şarap kadın içebilirse, iki kadeh şarap erkek içebilir diye düşünüyoruz. İki üç kadeh, bunun üzerine çıkmak her zaman problem yaratıyor. Burada şunu da unutmamak gerekiyor. Çok önemli bir nokta. Karaciğer aldığımız alkolün 50 kalorisini bir saatte yakıyor. Yani biz 50 kalorilik alkolü bir saatte karaciğer tarafından enerjiye çevirebiliyoruz. Eğer bir saat içerisinde 50 kalorilik alkolden çok daha fazla tüketim olur ise bunun yakılma hızı giderek uzuyor ve kandaki alkol miktarı birikiyor. Kan alkol miktarı arttıkça, merkezi sinir sisteminin uyarılması artıyor, bulanıklıklar, bilinç kaybı vs. hepsi artıyor. Ve alkolün olumsuz etkilerini çok daha fazla ortaya çıkartmış oluyoruz. Yani bizim bir saatte almamız gereken maksimum alkol miktarı 50 kalorilik alkol diyebiliriz. Yani bu da yaklaşık olarak bir biraya ya da bir kadeh şaraba denk geliyor. Onun haricinde bir saat sonra bir daha mı almalıyız? Tabî ki öyle bir şey yok, ama yemek sonrasında, yemekle beraber bir bardak bira veya şarap çok ciddi bir problem yaratmayacaktır kalori alımı bakımından, alkolün zararları ve faydaları açısından değerlendirmiyoruz tabi konuyu.
Alkollü İçecekler Ağrı Kesici Olarak Kullanılır mı?
Alkol merkezi sinir sistemini bastırarak sakinleştirici bir etki yaratıyor. Bunun sonucu olarak ağrıda belirli bir süre hissedilmeme gözlemlenir; çünkü hissedilmesini engellediği için bunu sağlayabilir. Ama alkolü bir sakinleştirici ya da bir ağrı kesici olarak kullanmayı hiçbir zaman tabi ki önermiyoruz. Çünkü bu etki tamamı ile geçici ve kişinin sağlık problemindeki olumlu gelişmeyi sağlamayacak düzeydedir. Ayrıca bazı durumlarda alkol alıp, üzerine bir ağrı kesici almayı, ağrısı çok yüksek olanlar yapabiliyor. Bu da son derece tehlikeli. Ağrı kesici ile alkolün içeriği birleştiğinde bazı durumlarda özellikle midede çok ciddi problem yaratabilir. Alkol çünkü mide mukozasında tahrişe sebep olduğu ve asit ortam yarattığı için midede, mide problemlerini çok ciddi yaşayabilir kişi. Alkolü tek başına ağrı kesici olarak kullanmamamız gerektiği gibi ağrı kesici ile beraber de asla kullanmamalıyız.
Bir yanıt bırakın