Tüm anne ve babalar için sıkıntılı süreç bakıcıya çocuğun emanet edildiği ilk zamanlardır. Anne babanın fazlası ile hassas olup, ikna olmaya bakıcıya güven duymaya fazlası ile ihtiyacı vardır. Özellikle çocuğuna kısa yada buzun bir müddet kendi bakmış bir annenin çocuğu emanet etmesi son derece zor olacaktır. Genelde ebeveyniler bu kişinin anneleri olmalarını isterler. Fakat herkes aynı şansa sahip olamadığı için mecburen bakıcı anne bulması gerekecektir. İşte bu noktada anne tüm olmazsa olmaz koşullarını belirleyip, bakıcının güvenirliliğine ikna olduktan sonra çocuğu teslim etmelidir. Çünkü talihsiz bir deneme anneyi olması gerekenden çok daha hassaslaştırıp işi içinden çıkılmaz bir noktaya getirebilir.
- Arkadaş ve aile çevreniz tarafından önerilmiş bir bakıcı ile daha sağlıklı ve güvenilir bir bağ kurabilirsiniz.
- Anadili sıkıntısız kullanan bir bakıcı olmalı. Anne ve babaların son zamanlarda sık yaptığı bir hata kendi dilini öğrenmeye çalışan bir çocuğa yabancı dil öğreteceğini düşündüğü yabancı bir bakıcı bulmak.
- Anne tüm isteklerini önceliklerine göre sıralayacak ve mümkünse kendi işe başlamadan bir müddet çocuğun ve bebeğin birbirine alışmasına ortam hazırlayacaktır. Böylelikle annede aradaki ilişkinin sıkıntısız ilerlediğini gördüğünde kaygılarını biraz olsun hafifletmiş olur.
- Bebeğin kendi evinde kendi odasında kendine ait eşyalarla büyümesi son derece önemlidir. Bu çocuğun evine ve ailesine ait olma duygusunu geliştirir. Sürekli sabahın erken saatinde başkasına ait bir eve gitmek çocuk için çok sağlıklı bir durum değildir. Ayrıca fiziksel koşullar ve mevsimsel koşulları da dikkate alırsak çocuk için (0-3 yaş aralığındaki) doğru olan evinde bakılmasıdır.
- Bakıcının evinin yakın olması da küçük ama önemli bir detay. Trafik sıkıntısı yaşamadan gecikmeden eve gelen bakıcı sizin de işe geç kalmadan ulaşmanız demektir.
- Bakıcının anne olması, daha önce çocuk bakması çok önemli bir detay. Deneyimsiz biri, öğrenme sürecinde sizi fazlası ile gerebilir.
- Çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını, beslenme saatlerini bildirin. Fakat bakıcıya da inisiyatif alanı bırakın.Sonuçta gün boyu çocukla vakit geçirip onugözlemleyen bakıcı. Ama bu onu sorgulamayacağınız anlamına gelmez. İşten döndüğünüzde çocuğu nasıl beslediği, kaç saat uyuttuğunu ve çocukla neler yaptığının geri bildirimini muhakkak alın.
- Çocuğunuza bakan kişiden evin temizliğinde yardım istememeniz gerekir. Bakıcının görevi ve sorumluluğu sadece çocuk olmalı. Evdeki diğer işlerin sorumluluğunu alan bakıcı, doğal olarak çocuğu doyurup uyuttuktan sonra evle ilgilenecektir. Oysa bu yaş grubunda çocuklarla sürekli ilgilenilmeli, konuşulmalı ve oyunlar oynanmalıdır. Çocuk anne ve babasız geçirdiği süreci birde sıkılarak geçirirse, içine kapanmasına neden olur. Böyle yaparak çocuğun öğrenme yetisini ve isteğini bloke etmiş olursunuz.
- Çocuğun bakıcıyı sürekli anne gidince gelen biri değil de anneye yardımcı olan biri olarak algılamasına yardım etmek gerekir. Bunu için bakıcı ile ailecek yenilecek yemekler ve gezmeler önemlidir. Böylelikle bakıcı da kendini sadece bir çalışan değil aileye dâhil edilmiş bir akraba gibi hisseder.
- Evde konulan kurallara siz dâhil herkesin uyduğunu bakıcıya göstermek için asla koyduğunuz kuralları ihlal etmeyin.
- Çocuk konusunda bakıcının yanında asla tartışmayın. Çocuğa karşı yönteminiz her daim aynı olsun.
- Bakıcının sigara kullanmadığından emin olun. (Kullanan birinden evde içmemesini istemek yerine kullanmayan birini tercih edin.)
- Sizin olmadığınız zamanlarda kim olursa olsun eve tanıdığını getirmemesi gerektiğini bilmeli. Çünkü onun güvendiğine güvenmek zorunda değilsiniz.
- Evde güvenlik ile ilgili tüm yapması gerekenleri bilmeli. ( bir sıkıntı karşısında, kombiyi kapatmak yada açmak, su vanasının yerini, elektrik şalterinin yerini, yangın söndürücünün yerini)
Yazar: Emine Genç
Bir yanıt bırakın