Çocuğunuz için en güvenli ve sağlıklı kreşi seçtiğinize emin olduktan sonra, sıra kreşin eğitim anlayışını izlemeye alma aşaması başlıyor. Çocuğunuzu yazdırırken sizi vaatlere boğan kreş bunları gerçek anlamda uyguluyor mu emin olmalısınız. Kreşler okul açılmadan temmuz ağustos aylarında erken kayıtlara başlarlar. Bir dünya vaattin yer aldığı broşürler dağıtılır. Veli olarak bize düşen bu eğitimler için toplu bir ücret ödeyip bunların hepsinden faydalanabiliyor musunuz yoksa sizden sene içinde sürekli ek ücret isteyerek mi çocuğunuzu etkinliklere dâhil edecekler. Bu durumdan emin olun.
Yıl içinde ödediği kırtasiye ve etkinlik paraları yüzünden bütçeleri ve sinirleri sarsılan bir sürü veli tanıyorum. O nedenle kreşe kayıt sırasında size verdikleri broşürdeki tüm uygulamaların hepsinin bu fiyata dâhil olduğundan emin olun. Kırtasiye masrafları diye ek ücret istenecek mi mutlaka sorgulayın. Bu aktiviteler periyodik olarak ayda kaç kez yapılacak? Çocuğunuzun özel yeteneklerinin varlığı nasıl tespit ediliyor? Keşfedilen bir yetenek nasıl geliştiriliyor? İçine kapanık bir çocuk nasıl gruba dâhil ediliyor? Bunların cevaplarını not alın ki yıl içinde yapılan etkinliklerle kıyaslayın eksiklik olursa müdahale etmenizi kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzu kreşe siz bırakmayacaksanız servisle gidip gelecekse, çocuğunuzun yaşına uygun koltuklar mevcut mu? Çocukları indirip bindiren bir yetişkin var mı? Emin olun. Aynı yaş grubundaki o kadar çocuk muhakkak yerinden kalkacak bir birleri ile ilgilenecek kendilerini tehlikeye atacaklardır. Bu durumu kontrol edecek bir yetişkinin varlığı muhakkak gerekli.
Aylık yemek menülerini kurumdan isteyip dolabınızın üstüne asın, böylelikle akşam evde çocuğu o gün eksik aldığı besinlerle beslersiniz. Çocuğa muhakkak ne yediğini sorup liste ile karşılaştırın. Uyku saatlerinde ne yaptığını sorun ve çocuğunuzla günlük kreşte olup bitenleri konuşun. Bu çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirdiği gibi günlük olup bitenlerden haberdar olmanızı sağlayacaktır. Konuşma sırasında sizi rahatsız eden sıra dışı bir durumu varlığında hemen kurumla iletişime geçin.
Çocuğun mahremiyet duygusunu örseleyecek uygulamalar yapılıp yapılmadığından emin olun. Çocuklar tuvalete birkaç çocuk bir arda gidilmesi sakıncalıdır. Bunu çocuğunuzu rahatsız etmeden sorgulayın. En sevdiği arkadaşı kim, hoşlanmadığı biri var mı? En çok sevdiğin öğretmen kim gibi sorularla çocuğun kime yakın olduğunu kimden uzak durmak istediğini öğrenmiş olursunuz. Sevmediğini iddia ettiği eğitmeni gözlem altına alın çocukça bir rahatsızlık mı yoksa çocuğu rahatsız eden ciddi bir neden mi var öğrenmiş olursunuz.
Kreşte psikolog ve pedagog olması bir lüks değil zorunluluk. Bu uzmanların hangi akademik disiplini benimsediklerini bilmeniz sizin için önemli. Bunu bilirseniz bu kitapları temin edip daha kapsamlı bir eğitim sunarsınız. Böylelikle çocuk hem evde hem de kreşte paralel bir eğitim almış olur. Bu psikologların anne babaları bilgilendirdiği serbest saatler olmalı. Çalışan anneler için hafta sonu da dâhil edilerek danışman hizmeti verilmeli.
Unutmamamız gereken çocuğunuzla sizden daha uzun vakit geçiren insanlar var. Bunların eğitim anlayışından emin olmak sizin en doğal hakkınız. Sizin kaygılarınızı dikkate alan, hassasiyetlerinizi anlayan insanlara çocuğunuzu emanet edin. Böylelikle içiniz daha rahat olacaktır Aksi takdirde her sabah çocuğunuzu bırakıp eve gelene kadar ne oldu diye endişe ile bir gün geçirmek, aklınız çocukta çalışmak ruhsal sağlınız ve iş başarınız için hiç uygun olmayacaktır.
Yazar: Emine Genç
Bir yanıt bırakın