Kabızlığın Nedenleri ve Kabızlıktan Kurtulma Yolları

Kabızlık bir hastalık değil, hastalığın nedeni yada sonucudur. Kişinin haftada 4 seferden daha az büyük tuvaletini yapması durumudur. Kabızlık yaşayan kişide her zaman yaşanmamakla birlikte karın ağrısı, şişkinlik ortaya çıkabilir. Kabızlığın birçok nedenleri olabilir. Bunlar;

Hamilelik ve doğum sonrası, kadınlarda kabızlık çok rastlanan bir durum. Hamilelik sırasında büyüyen rahim bağırsakları sıkıştırır. Ayrıca hamilelikle kişinin hareket kabiliyeti yavaşlar bunlar kabızlığa neden olabiliyor. Doğum sonrasında ise kadının değişen hormon seviyesi kabızlığa davetiye çıkarıyor.

Beslenme düzensizliğinin sonucu kabızlığa çıkıyor. Düzensiz beslenen, ana ve ara öğünlere dikkat etmeden beslenen kişilerde çok rastlanılan bir durum. Sık sık az yemek yemek metabolizmayı diri tutar ve hızlandırır.

Hareketsizliğin yol açtığı sonuçlardan biride çoğu zaman kabızlık oluyor. Özellikle masa başı çalışan kişiler gün boyu hareketsiz kaldığı için metabolizma ile paralel bağırsaklarda yavaşlamaya başlıyor. Bu nedenle sık sık masa başından kalkıp beş dakika iş yerinde yürüyüşler yapabiliriz. Araba ile işe gelenler biraz uzağa park ederek, otobüsle gelenler bir iki durak erken inip işe yürüyerek, öğle aralarını yemek sonrası küçük yürüyüşlerle doldurarak durağanlığımızı biraz kırmış oluruz.

Depresyon ve strese de çok bağlıdır. Stresli ve duygusal yıkımlar yaşadığımız dönemlerde kabızlık problemleri ile karşılaşabiliriz.

İlaç kullanımı da kabızlığa neden olabiliyor. Birçok kullandığımız ilaçların yan etkilerinden biri de kabızlık olabiliyor. Özellikle depresyon ilaçlarının ve mide ilaçlarının yan etkileri arasında çok rastlanılan bir durum.

Dışkılamayı ertelemek çok sakıncalı bir durum. Bu şekilde davrandığınızda vücudun ayarlarını bozmuş oluyoruz. Çünkü uyumak uyanmak, tuvalete gitmek, karın doyurmak gibi rutin davranışlarımız alışkanlıklara dönüşüyor. İş yerinde öğlen yemek yiyen biri o saat geldiğinde acıkmaya başlar. Hafta sonu saat çalmadan aynı saatte uyanma haliniz bundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle tuvaletinizi de düzenli olarak belli saatlerde yaparsanız vücut bu durunu kayıt altına alıp kendiliğinden tekrarlayacaktır.

Cinsiyet ve yaşta çok fazla etkiliyor yaş ilerledikçe metabolizma geriliyor.

Diyet yapmakta metabolizmayı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle protein ağırlıklı yapılan diyetler (Dukan gibi) metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu nedenle diyetinizi spor ile birlikte yapmak bol su tüketmek şiddetle tavsiye ediliyor.

Kabızlık problemini ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz?

  • Bol sıvı tüketmeliyiz. Yemeklere muhakkak çorba ile başlanmalı. Gün içerinde kahve ve çay dışında 2 litre kadar su tüketilmelidir.
  • Meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmeli. Yani lif değeri yüksek yeşil yapraklı besinler tercih edilmelidir. Sabah kahvaltılarında yeşillik, diğer öğünlerde salata şeklinde bu ihtiyaç karşılanabilir.
  • Ara öğünlerde kuru incir, erik, kaysı tüketilebilir. Kuru meyvelerin lif değeri çok yüksektir. Fakat çok abartırsak şeker alımını artırmış oluruz. Örneğin 2 kuru incir yâda 4 mürdüm eriği kurusu yâda 10 adet kuru kaysı ile bir ara öğün yapıla bilirsiniz.
  • Bitki çayları (yeşil çay, rezene vb.) ara öğünlerin yanında içile bilinir. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Keten tohumu da metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Yoğurdunuzun yâda salatalarınızın içine katabilirsiniz.
  • Tükettiğiniz ekmeğin tam buğday olmasına, yulaf kepeği tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Özellikle yulaf kepeği bağırsakları fazlası ile hızlandıran bir besin.
  • Öğünlerimizi sıklaştırmalıyız. Altı öğün beslenilmesinin en büyük esprisi metabolizmayı canlı tutmak.
  • Spor hayatımızın her daim içinde olmalı. Sadece diyet yaparken uygulayıp sonra bırakmak, vücudunuza vereceğiniz en büyük zararlardan biri.
  • Tuvaletimizi belli saatte yapmaya çalışmak gerekiyor. Emin olun bir zaman sonra aynı saatte tuvalete gitme ihtiyacı hissedeceksiniz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*