Ramazan Ayında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ramazan’ın başlamasına 4 gün kaldı. Tüm Müslümanların sevinçle beklediği bir ay. Birçok kadın şimdiden hazırlıklara başladı. Buzdolaplarının üzerine imsakiyeler asıldı. Ramazan yaz ayına geldiği için gece olunca balkonda çatal bıçak seslerini duyup keyifleneceğiz.

Annelerimiz şimdiden sarmaları, köfteleri mantıları hazırladı buzluğa attı bile. Ramazanın susuzluğunu giderecek kompostolar kaynatıldı. Hazırlıklar tamam ama unutmamamız gereken ramazanda doğru beslenmemiz gerektiği. Yaklaşık 18 saat aç kalınacağı için diğer altı saati çok doğru kullanmamız gerek. İftar da yüklenirsek ciddi problemlere yola açabilir. Özellikle şeker hastası, tansiyon ve kalp hastaları için bu kadar uzun aç kalmak oldukça tehlikeli. Çünkü uzun süre aç kaldıktan sonra birden yemek yediğimizde kalp atışları ve nabız aşırı atmaya başladığı için tıbbi kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu hastalar dışındakiler de sürenin uzunluğundan dolayı oldukça dikkatli davranılmalı. Kalan 6 saatte su başta olmak üzere sıvı tüketimine fazlası ile özen göstermeliyiz.

ramazan beslenme

Adana Özel Meridien Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Cavlak, Ramazan ayı boyunca oruçla birlikte öğün sayısının ve beslenme şeklinin değişmesi sebebiyle alınacak fazla kilolara dikkat edilmesini istedi. Uzun süre aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığına dikkat çeken Cavlak, “Ramazan ayının toplumumuzdaki yeri büyüktür. Ancak oruç tutanların günlük yaşantıları, özellikle beslenme düzenleri tamamıyla değişmektedir. Açlık süresinin uzun olması, yemek yenilecek sürenin kısıtlı olması sebebiyle günlük öğün sayısı 5-6 olması gerekirken 2 ye düşmektedir. Zaten uzun süren açlık metabolizmayı yavaşlatırken, birde 2 öğün tüketmek hem de tüketilenleri yanlış seçmek daha da yavaşlatmaktadır. Bu nedenle ramazan ayında karşılaşılan en büyük problemlerden biri kilo almaktır.” dedi.

Bu söylediklerine eklediği önemli bir noktada uzun süre aç kalmanın kan şekerini bozduğu. Bu konuda Diyet Uzmanı Serap Cavlak “”Bu nedenle iftar ve sonrasında yapacağımız öğün sayısı, besinlerin çeşitliliği ve pişirme yöntemleri sağlığımızın korunması için oldukça önemlidir. İftar, akşam yemeği, ara öğünler ve sahur yapılarak yine 4 veya 5 öğün tüketmek gerekir. Ve iftarda yemek sürenizi mümkün olduğunca 20 dk. ya yaymaya çalışınız. Lokmaları yavaş çiğnemek çok önemlidir.” diye belirtti. Ayrıca uzman Cavlak mutlak sahur yapılması gerektiğini altını çizerek ifade etti. Sahurun önemini şu sözlerle belirtti “Sahura kalmak açlık süremizi kısaltır, kan şekerini dengeler, mideyi rahatlatır. Sahurda yine ağır yemekler yerine az yağlı bir peynir, haşlanmış yumurta, 4-5 zeytin, söğüş, esmer ekmek süt veya bitki çayları tüketilebilir. Beslenme düzeninin değişmesine bağlı olarak oluşabilecek kabızlık problemi için bol posalı besinler tüketmek gerekir. Örneğin kuru baklagiller yemekleri, her öğünde salata ya da söğüş, ara öğünlerde meyve(kabuğu ile yenilebilenler kabuklu olarak), esmer ekmek, ceviz-badem-kuru kayısı alınabilir.” İfadelerini kullandı.

Bol huzurlu ve sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileği ile…

NOT:
06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan’ın Başlangıcı
01 Temmuz 2016 Cuma Kadir Gecesi
04 Temmuz 2016 Pazartesi Arife
05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)
06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)
07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*