Diyet Yaparken Neler Yemeliyiz?

Sağlıklı Diyet Nasıl Planlanır?

Yaz geldiğinde giydiğimiz kıayafetler vücut hatlarımızı daha çok ortaya çıkıyor ve bizi bir telaş alıyor. Karnımız, bacaklarımız ortaya çıkıyor. Bu telaş ile acilen kilo verme isteği doğuyor. Bir panik ile karşımıza çıkan ilk diyeti uygulamaya başalıyoruz. Evet belki bu diyet ile biraz kilomepi veriyorsunuz. Bacaklarınız inceliyor fakat kollar duruyor. Bunlar geçici çözümler oluyor. Yanlış uygulamalar yerine kendi menünüzü kendinize göre ayarlayın. Hangi diyette neleri kullanmanız gerektiğini öğrenin. Sağlıklı ve doğru beslenerek doğru bir şekilde kilo vererek yağlarınızdan kurtulun.

Diyet yaparken neler yemeliyiz?

Diyeti planlarken yiyecek seçiminde de bazı yanlışlar yapabiliyoruz. Örneğin yaz aylarında kurubaklagilleri ya çok az tüketiyoruz Ya da hiç tüketmiyoruz.

Bezelye sebzeler arasında çözünür posa dediğimiz çok değerli bir posa içerir. Hem sizi tok tutar hem kan şekerinizi regüle eder hemde bağırsaklarınızın çalışmasına yardım eder. Ancak bezelyenin şeker oranı yüksek olduğu için şeker hastaları bu hususa dikkat etmelidir.

Yeşil fasülyenin zeytinyağlısını veya etlisini yapabilirsiniz.

Sebze grubunu 1 öğün öğle Ya da akşam menümüze eklemeliyiz. Bunun yanında 1 dilim tam buğday Ya da çavdarlı ekmek koyabiliriz.

Yulafı yoğurdun içine ekleyerek veya çilek, kiraz gibi meyveler ile karıştırarak sabah kahvaltısına ayrı bir menü olarak kullanabilirsiniz. Peynir yemek isterseniz eğer sadece peynir kullanıp yumurtayı kullanmayabilirsiniz. Yumurta çok tok tutar kaliteli bir protein kaynağıdır kışın olduğu gibi yazında yiyebilirsiniz. Hep haşlama yapmak yerine bazen çok az fındık büyüklüğünde tereyağı ile göz yumurta yapabilirsiniz. Peynirle birlikte omlet yapabilirsiniz. Omletin yanında ekmek yemek istemeyenler yulaflı omlet yapabilirler. Normal kırdığınız yumurtanın içine yulafınızı koyup karıştırıyorsunuz ayrıca oldukça lezzetli ve tok tutucu oluyor. Yulaf hem tok tutar, çözünür posadır hemde değerli maddeler içerir bağışıklığınızı da güçlü tutar. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa tam yumurta kullanabilirsiniz. Çünkü yumurtanın beyazında ve sarısında ayrı ayrı proteinler ve değerli maddeler vardır.

Örneğin öğle yemeğinde fasülye ya da semizotu sebze yemeğimizi yapabilir, bir dilim ekmek ve birde cacık ile bir öğle yemeği menüsü hazırlayabiliriz. Cacık yaz için idela bir yiyecektir. Salatalık rendeleyip yoğurt, nane, az zeytinyağı ekleyerek cacık hazırlayabiliriz. Yoğurt diyet menülerinin vazgeçilmezi gibidir. Yoğurt ile ilgili yapılan çalışmalarda zayıflama programlarında yoğurdun 2 veya 3 kase kullanılırsa yağ yakmanız artar. Bu ayran da olabilir. Aynı şey yumurta içinde geçerli yoğurdu yumurtayı aynı şekilde ligh peynir veya dil peynirini diyet programımız içine ekleyebiliriz.

Karpuz daha çabuk acıktırıyor

Bir yanlış ta yazın sadece karpuz kullanılıp diğer meyveler kullanılmıyor. Halbuki karpuzun glisemik indeksi yüksektir. Çok miktarda tükettirir. Bu nedenle sizi çabuk acıktırır. Kiraz, erik, çilek, şeftali, kayısı gibi diğer meyveleride mutlaka diyet programınıza ekleyiniz. Bu meyveleri de tabi porsiyon olarak ölçülü tüketmeliyiz. Bu meyveler aynı zamanda antioksidandır. Vitamin içerir. Bağırsaklarımızı çalıştırır. Tok kalmamızı sağlar. Yazın tek meyve yerine diğer meyveleri de birlikte kullanınız. Bu meyvelerden günde ne kadar yemeliyiz diye de hep sorulur. Bunlardan günde örneğin 3-4 tane kayısı 10 tane kadar de erik bu 2 porsiyon meyvenizi gün içinde aldığınızda günlük meyve ihtiyacınızı almışsınız demektir. Çünkü şekerli besinlerin çok fazla tüketimi insülin direnci olanlarda ki kilo problemi olan bütün kişilerin aşağı yukarı artık %60-70 gibi insülin direnci rastlanan bir olay bu yüzden şekerli besin tüketimine dikkat etmeliyiz.

3 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*